Opwaartse trend in de verkoop van koopwoningen

Volgens de NVM-cijfers voor de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2023, zien we een opwaartse trend in de verkoop van koopwoningen. Zowel de markt voor bestaande bouw als voor nieuwbouwwoningen laten duidelijke tekenen van herstel zien.

NVM-makelaars hebben in het tweede kwartaal van 2023 meer dan 34.000 bestaande koopwoningen verkocht, wat neerkomt op een aanzienlijke groei van 20% vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. De mediaan verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in het tweede kwartaal van 2023 410.000 euro, wat een milde toename betekent van +2,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Gedurende dit kwartaal is het aanbod van te koop staande woningen met 29% gestegen in vergelijking met het vorige kwartaal.

Als gevolg van de aanzienlijke hoeveelheid transacties in het tweede kwartaal van 2023, is het aanbod voor consumenten weer wat beperkter geworden, omdat er momenteel opnieuw sprake is van schaarste.

Ook de markt voor nieuwbouwwoningen vertoont meer dynamiek. In het tweede kwartaal van 2023 werden meer dan 4.500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht, wat neerkomt op een stijging van 12% ten opzichte van het vorige kwartaal. De mediaan verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in het tweede kwartaal 468.000 euro, een lichte daling van 1,2% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Het aanbod van nieuwbouwwoningen bedroeg dit kwartaal 20.000 woningen, wat een toename betekent van 16% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Laat Grondsma Makelaardij je bij staan bij het vinden en aankopen van je nieuwe woning! Wij zijn actief in Roden, Marum, Zevenhuizen, Leek en Groningen. Lees meer over onze aankoopdiensten!