Grotere waardevermeerdering bij verduurzamen woning

Huiseigenaren die hun woning verduurzamen door het verbeteren van het energielabel, kunnen rekenen op een grotere waardevermeerdering. Dit blijkt uit analyse van brainbay. De waardevermeerdering bij een labelsprong bedraagt gemiddeld 7,2%. Daarnaast zal naar verwachting de factor duurzaamheid in de verkoopprijs van woningen in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen.

Met het afkoelen van de woningmarkt, hebben kopers meer keuze in woningen en meer tijd om een aankoopbeslissing te nemen. Hierdoor wordt er kritischer naar het energielabel en de duurzaamheid van de woning gekeken.

Als een woning in Nederland wordt verbeterd van label D naar label A+ of beter, is de waardevermeerdering het grootst met 10,4%. Dit is iets meer dan bij het verbeteren van label E naar label A. In het 1e kwartaal van 2023 had een woning in Nederland gemiddeld een verkoopprijs van 394 duizend euro, wat overeenkomt met een waardestijging van bijna 41 duizend euro.

Door het verduurzamen van een woning, kunnen woningeigenaren niet alleen op energiekosten besparen, maar ook de waarde van de woning verhogen. Let wel op dat de kosten voor het verduurzamen zelf niet meegenomen zijn in de berekeningen.

Bij het verduurzamen is de stijging in de woningwaarde het grootst bij oudere woningen (bijv. woningen van voor 1920). Maar de investering is gemiddeld ook een stuk hoger voor de betreffende woningen.

Er zijn grote verschillen tussen de provincies als het gaat om de waardestijging van een woning na het verbeteren van het energielabel. In Groningen is de waardestijging het grootst, gevolgd door Friesland en Limburg. In Utrecht, Flevoland en Noord-Holland is de waardestijging echter veel kleiner. Soms is de verschil tussen de provincies meer dan twee keer zo groot.

Wil je weten wat je wat je woning waard is? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende waardeindicatie.